Слово о погибели Русской земли

(Слово о погибели Рускыя земли)

      О смерти великого князя Ярослава. О светло светлая и украсно украшена земля Руськая! и многыми красотами удивлена еси: озеры многыми удивлена еси, реками и кладязьми месточестьными, горами крутыми, холми высокыми, дубравоми чистыми, польми дивными, зверьми различными, птицами бещислеными, городы великыми, селы дивными, винограды обителными, домы церковьными, и князьми грозными, бояры честными, вельможами многами. Всего еси испольнена земля Руская, а прававерьная вера християньская!
      Отселе до угор и до ляхов, до чахов, от чахов до ятвязи, и от ятвязи до литвы, до немець, от немець до корелы, от корелы до Устьюга, где тамо бяху тоимици погании и за дышючим морем, от моря до болгарь, от болгарь до буртас, от буртас до чермис, от чермис до мордви, - то все покорено было богом крестияньскому языку поганьскыя страны великому князю Всеволоду, отцю его Юрью, князю кыевьскому, деду его Володимеру и Манамаху, которым то половоци дети своя ношаху в колыбели, а литва из болота на свет не выникываху, а угры твердяху каменыи городы железными вороты, абы на них великый Володимер тамо не вьсехал. А немци радовахуся, далече будуче за синим морем; буртаси, черемиси, вяда и мордва бортьничаху на князя великого Володимера, и жюр Мануил цесарегородскый опасъ имея, поне и великыя дары посылаша к нему, абы под ним великый князь Володимер Цесаря города не взял.
      А в ты дни болезнь крестияном, от великаго Ярослава и до Володимера, и до ныняшняга Ярослава, и до брата его Юрья, князя володимерьскаго.



   назад       далее   

Rambler's Top100